Verwisseling wint slopende jubileumrace mattenschippers

Na een slopend zware dag won schipper Bas Krom met zijn skûtsje Verwisseling zaterdag voor de vierde keer de Mattenschippersrace. De zeilwedstrijd door de kop van Overijssel werd voor de 20ste keer gehouden. Omdat er erg weinig wind was, moesten grote delen van het traject bomend of jagend worden afgelegd. Even voor half zeven passeerde de Verwisseling de finish bij de camping in Blokzijl: nooit eerder werd het finishlint zó laat door midden gevaren.

’s Morgens om acht uur waren de negen schepen van de zware klasse al uit Blokzijl vertrokken, weggeschoten door het kanon van Hendrik Nijdam. Zeven kwartier later gevolgd door de elf schepen uit de lichte klasse. Tussendoor begonnen ook negen punters aan hun eigen Mattenschippersrace, die over twee manches gaat en deels via een ander traject voert, onder andere via de Arembergergracht. De start vond plaats bij de Sas onder toeziend oog van vlootvoogd Lucie de Lange, aan wie de startende schepen een saluut brachten.

De grote schepen zetten eerst koers naar Vollenhove om zo via Kadoelen en Genemuiden op te varen naar Zwartsluis. Daar moest een mat worden opgepikt om vervolgens weer richting Blokzijl te vertrekken via Beukerssluis, Blauwe Hand en Jonen. Tot de Blauwe Hand was er nog een spannende strijd om de koppositie tussen twee schepen uit de zware klasse: de Karin uit Amsterdam en de Willem Jacob uit Groningen. Uiteindelijk moesten zij het toch afleggen tegen een aantal lichtere schepen, die bij weinig wind in het voordeel zijn.

Omdat in de loop van de middag duidelijk werd dat niet alle schepen op tijd in Blokzijl terug zouden zijn, had het wedstrijdcomité besloten dat de wedstrijd om 18.30 uur zou worden afgeblazen. Elk schip moest op dat moment zijn positie en de namen van het voor- en achterliggende schip noteren. Zo kon de organisatie toch een klassement bepalen. Slechts twee schepen lukte het om vóór 18.30 uur reglementair te finishen: winnaar de Verwisseling en op de tweede plaats de Eenvoud met schipper Remy de Boer.

Voordat in Café -restaurant Van Ens de prijzen werden uitgereikt, was er een muzikale verrassing: vlootvoogd Lucie de Lange had op twee bekende melodieën (‘Blijf bij mij’ van Paul de Leeuw en ‘Dat kleine café aan de haven’ van Vader Abraham) eigen teksten over Blokzijl en de mattenschippersrace gemaakt en die vielen enorm in de smaak bij de toegestroomde deelnemers (te zien en te horen op Facebook @mattenschippersrace). Na dit muzikale feestje reikte Lucie de Lange de wisseltrofee (een stevige vaarboom van ruim 2 meter) uit aan Bas Krom. Hoofdsponsor Lens Nekeman van Interfloor uit Zwartsluis hing alle bemanningsleden een medaille om en meldde dat wat hem betreft de Mattenschippersrace nog tien of twintig jaar op zijn steun kon rekenen. Daarmee haakte hij in op de mededeling van het wedstrijdcomité dat zij in elk geval doorgaan tot de 25ste race, maar dat ze nu wel opvolgers gaan zoeken omdat het de nodige tijd kost om die goed in te werken. Belangstellenden kunnen zich melden op info@mattenschippersrace.nl

De volledige uitslag van de 20ste Mattenschippersrace is:

 1. Bas Krom, Verwisseling; 2. Remy de Boer, Eenvoud; 3. Johannes Hobma, Dankbaarheid; 4. Niels de Boer, Eemlander; 5. Hugo van Aalderen, Karin; 6. Rutger van Slobbe, Nooit Gedacht; 7. Tsjerk Hesling Hoekstra, Willem Jacob; 8. Daan van der Meer, Singelier; 9. Henri Kolk, Vijf Gebroeders; 10. Aart te Velde, Dageraad; 11. Jan Vriesinga, Catharina Anna; 12. Norbert Milders, Gudsekop; 13. Yvonne Verstraten, Disponibel; 14. Tjaard Valk, Tiid Sil ’t Leare; 15. Jan Verbree, Ebenhaezer; 16. Jan Jacob Blussé, Mediene; 17. Bas Dieperink, Watergeus; 18. Frits Veldmeijer, De goede verwachting; 19. Jos ten Zijthof, Freya; 20. Rokus Schipper, Hoop & Vrees.

Punters:

1. Rinus Ligterink, GH2; 2. Jurgen Huizinga, KB1; 3. Hans Schiphorst, Beulakermeerpunter; 4. Cor Maat, punter; 5. Jan Brokkelkamp, DS2; 6. Hans Houkema, KP22; 7. Menno Muller, HH6; 8. Koos van der Zalm, BZ25; 9. Anton Kalter, KP81.