Home

Menu

Home

Menu

Onthulling beeld Prins Maurits van Oranje

Dit evenement is voorbij.

Onthulling beeld Prins Maurits van Oranje

Onthulling beeld Prins Maurits van Oranje op vrijdag 2 juni door burgemeester Rob Bats

Beeld is geschenk van het Prins Mauritshuis aan Blokzijl

Ter gelegenheid van 150 jaar bestaan van het Prins Mauritsweeshuis en 25 jaar Grand café Prins Mauritshuis hebben Alko en Annemarie Tolner, eigenaren van het Grand café Prins Mauritshuis, een bronzen borstbeeld laten vervaardigen door kunstenares Herma Schellingerhoudt van Prins Maurits van Oranje (1567-1625). Na een voorbereiding van ruim 1.5 jaar zal op vrijdag 2 juni het beeld feestelijk worden onthuld. Dit om verleden en heden samen te brengen. Het borstbeeld laat letterlijk zien dat Prins Maurits een voor Blokzijl belangrijke betekenis heeft gehad.
Het beeld wordt opgenomen in de rondleidingen door Blokzijl, verzorgd door de vrijwilligers van museum Het Gildenhuys alsook zal het de spontane bezoeker ‘vertellen’ wie Prins Maurits was. Ook wordt het beeld onderdeel van het ‘Weeshuis aan het water’ project, een project wat al een aantal jaren loopt en schoolkinderen op een unieke manier de historie van Blokzijl laat verkennen en ervaren. Dit project heeft grand café Prins Mauritshuis een aantal jaar geleden samen met het Prins Bernard Cultuur fonds gefinancierd. Het beeld wordt geplaatst op de Bierkade van Blokzijl, symmetrisch aan het einde van de Bierkade. Achter het beeld is het Prins Mauritshuis zichtbaar.
Via een qr code op het beeld worden gasten welkom geheten door ereburger van Blokzijl Lucie de Lange. Zij neemt je in een korte video mee in de historie van Blokzijl en het Prins Mauritsweeshuis. Onze 1e burger van Steenwijkerland; burgemeester Rob Bats zal de onthulling van het beeld aan de Bierkade om 15 uur verzorgen. Hij wordt geassisteerd door Marjet en Paulien Tolner en Meike Lotterman het bijzondere meisje wat vorig jaar een ‘brief aan de koning’ schreef en persoonlijk zorgde dat het document met de stadsrechten terug is op de plaats waar deze hoort; Blokzijl. Daar willen we haar nogmaals voor bedanken.

Toevoegen aan agenda

Aankomende evenementen

Algemene pagina's