Kaatje, (mede) succesvol door de crisis

Kaatje bij de Sluis is al heel lang een begrip in Nederland als het gaat om toprestaurants. Het etablissement zet Blokzijl al jaren op de kaart, niet alleen in Nederland, maar ook in landen als Duitsland, België en Frankrijk. Het bedrijf bestaat dit jaar 45 jaar. Een feestje dus dat gevierd wordt met een 9-gangenmenu (negen lustra). Tegelijkertijd vieren de huidige eigenaren Peter Postma (de chef-kok) en Harald Hovenkamp (chef zwarte brigade) hun 20-jarige betrokkenheid bij ‘Kaatje’.

,,Kaatje kreeg in 1978 de eerste Michelinster, dat is nu 41 jaar geleden’’, vertelt chef-kok Peter Postma. ,,De vorige eigenaar, Fons van Groeningen, was niet alleen een uitstekend restaurateur, maar hij wist ook veel van marketing. Kaatje was vaak in het nieuws. Daar hebben wij ook nu nog veel profijt van. De naam is onder kenners echt een begrip geworden.’’ En gebleven, kun je wel stellen. De recensies van gasten die er nu komen, zijn lovend. Het culinaire niveau staat buiten kijf.

Hoe gaan de zaken nu, willen we weten. Peter Postma: ,,Het loopt uitstekend. We zitten vaak vol. We hebben de crisis prima doorstaan. In feite zijn we nu zo succesvol dóór de crisis. We zijn namelijk heel snel overgestapt op het aanbieden van een voordelig menu. En dat sloeg direct aan.’’ Collega’s van andere sterrenrestaurants zagen met leden ogen aan dat ‘Kaatje’ die marketingroute koos. Postma: ,,We kregen er inderdaad wel kritiek op, we werden zelfs voor gek verklaard, maar ik doe dit liever dan dat je elke avond een paar tweetjes hebt zitten die à la carte bestellen. Veel restaurants hebben om die reden de crisis helaas niet overleefd.’’

Hoe kijkt Peter Postma tegen ontwikkelingen aan op gebied van het toenemende gebruik van streekproducten? ,,Dat doen wij eigenlijk al jaren. We maken graag gebruik van ingrediënten uit de regio. Producten als paling, snoek, maar ook fruit van Verhage. Voorwaarde is wel dat het topkwaliteit is. Overigens, de ree die wij op de kaart hebben staan, wordt geleverd door Pieter Jongschaap uit Kalenberg. Ree mag bijna het hele jaar geschoten worden dus die hebben wij vaak op de kaart staan.’’

Aanbieding voor Blokzieligers

Zoals ieder jaar verzorgt Kaatje bij de Sluis speciaal voor Blokzieligers een mooi menu. Tijdens de zogeheten Blokzijlerweek krijgen de deelnemers voor slechts 44,50 een 9-gangenmenu voorgeschoteld. Als verrassing zal er één stel worden uitgekozen die na afloop van het diner te horen zal krijgen dat ze niet hoeven te betalen. De Blokzijler Week is traditioneel de laatste week van januari.