Programma ’t Lam

Hieronder vindt u een beschrijving van de activiteiten in dit najaar van ’t Lam..

Het programma in het nieuwe jaar vindt u op https://www.doopsgezindblokzijl.nl/culturele-activiteiten/.

Donderdag 7 oktober 2021
Film in t Lam: Leviathan
20.00 uur; € 7,50*

De film Leviathan speelt in Rusland en gaat over de bijna voortdurend dronken arbeider Kolya, die weigert zijn ouderlijk huis te verkopen aan de corrupte burgemeester. Verzet lijkt zinloos, want ook politie, justitie en zelfs de kerk kiezen de kant van de burgervader. Leviathan is een sombere, pessimistische film, die heel goed te lezen is als satire op het huidige Rusland, waar boeven en opportunisten de dienst uitmaken en de bevolking zich steeds meer van de machthebbers afwendt.

Vrijdag 29 oktober 2021
t Lam ontmoet: Tribute tot Michel Legrand
door Barbara Lok en Joel Groenewold
20.15 uur; € 7,50

De Franse (filmmuziek) componist, pianist en arrangeur Michel Legrand is wereldberoemd door zijn filmmuziek (ca. 200 composities voor televisie en film) voor o.a. The Thomas Crown Affair, Windmills of Your Mind, Summer of 42 en Yentl. Verder nam hij muziek op met o.a. Shirley Bassey, Ray Charles, Frank Sinatra en Neil Diamond.
Barbara Lok en Joel Groenewold kennen elkaar van het conservatorium en delen hun liefde voor de muziek van Legrand. Zij zingen en spelen zijn muziek; ze gebruiken daarvoor (bas)gitaar, piano en zang, een mooie combinatie.

Donderdag 4 november 2021
Film in t Lam: True North
20.00 uur; € 7,50

De zaken gaan slecht aan boord van een Schotse vissersboot. Om faillissement te voorkomen besluit de zoon van de schipper tijdens een stop in België heimelijk zo’n twintig illegale Chinese vluchtelingen in het ruim toe te laten. Als er noodweer toeslaat en de reis langer duurt dan verwacht, zijn de gevolgen dramatisch. Deze maatschappelijk betrokken tragedie heeft op papier iets voorspelbaars, maar de topcast – onder wie veel veteranen uit films van Ken Loach – en de claustrofobische sfeer aan boord zijn bijzonder effectief.

Vrijdag 19 november 2021
t Lam ontmoet: Eerste Liefde
Theatermonoloog door Krisjan Schellingerhout
20.15 uur: € 7,50

We zijn blij dat we na de prachtige monologen van Oda Spelbos en Helmert Woudenberg wéér een pareltje aan u kunnen laten zien en horen. Eerste liefde is een kort verhaal van Samuel Beckett, die het in 1946 in het Frans schreef (premier amour). Het zou pas in 1970 gepubliceerd worden. Hoewel het oorspronkelijk geen toneeltekst is, draagt het toch een hoge mate van theatraliteit in zich. De Nederlandse vertaling is van Ger Thijs. Een desolate man denkt terug aan zijn eerste ervaring met een gevoel dat gaandeweg, tot zijn ontzetting, de gevreesde naam ‘liefde’ aanneemt. Krisjan Schellingerhout speelde de indrukwekkende monoloog voor het eerst op het (digitale!) Monologenfestival in de Roode Bioscoop (Amsterdam) in juni van dit jaar.

Donderdag 2 december 2021
Film in t Lam: Everlasting Moments
20.00 uur; € 7,50

De film speelt in Zweden aan het begin van de twintigste eeuw. Het huwelijk van Maria (Heiskanen) met dokwerker Sigrid (Persbrandt) is niet bepaald goed te noemen; hij zuipt, hij gaat vreemd en hij slaat haar in elkaar. Maria vindt troost door te experimenteren met een in een loterij gewonnen fotocamera. Ze blijkt talent te hebben. De Zweedse filmmaker Troell, die al ruim veertig jaar rustig bouwt aan zijn oeuvre, baseerde het scenario op een waargebeurd familieverhaal.