Ziel Elektrotechniek, ruim 40 jaar in Blokzijl

Het is intussen het langst zittende bedrijf op het industrieterrein van Blokzijl: Ziel Elektrotechniek van Peter en Jannie Ziel. Ruim 40 jaar geleden startte het echtpaar met alleen een goedkoop DAF-busje als ‘bedrijfswagen’ (150 gulden) en een vervallen pand aan de Kanaalweg (pal naast nu Auto Christiaan). In de loop van de tijd werd het pand mooi opgeknapt en uitgebreid. Ze wonen er ook: ,,Het bevalt ons uitstekend hier’’, zeggen ze in koor tegen de verslaggever van de Nieuwtjes onder de Toren.
Zij is een echte Blokzieliger, hij komt uit Vollenhove. Peter: ,,Dat lag vroeger best wel gevoelig. Er was soms wel best wat animositeit tussen Vollenhove en Blokzijl. Wij hebben daar persoonlijk nooit last van gehad hoor.’’ Peter had allang met pensioen gemogen. Hij hoop dit jaar 70 te worden en werkt, net als Jannie overigens, nog steeds volop mee. Ze praten bevlogen over hun vak, hebben er iedere dag weer zin in om aan de bak te gaan. Hoe is het de opvolging geregeld, willen we weten. ,,Onze zoon (Adriaan/red)  is intussen compagnon geworden en zal de zaak te zijner tijd helemaal overnemen. Momenteel werken vader en zoon samen personeel hebben wij wel gehad maar momenteel kleven hier te veel nadelen aan en brengt dit onnodige financiële risico met zich mee. Indien nodig huren we extra mensen in voor een grote klus. Geen enkel probleem.’’
Ziel Elektrotechniek is al ruim 40 jaar gevestigd in Blokzijl. Wij zijn gestart op 1 april 1978 dit vonden wij een mooie start datum. De onderneming werkt zowel voor particulieren als voor bedrijven: Jannie: ,,Een van onze eerste klant was Machinefabriek Van der Graaf uit Vollenhove. En die zijn nog steeds klant. Daar zijn we heel trots op. We doen daar het onderhoud en aanleg van de elektrotechnische installaties, maar ook de nodige uitbreidingen een aanpassingen aan machines. Voor de particuliere markt speelt momenteel uiteraard duurzaamheid een belangrijke rol. Momenteel is Adriaan druk bezig op het gebied van Zonne-energie en thermodynamische warmtepompen. ,,Daar kun je veel mee bezuinigen en is een gasaansluiting overbodig, zowel geschikt voor vloerverwarming als confessionele verwarming en warmwatervoorziening.’’ Jannie voegt er aan toe dat ze al jaren geen energiekosten meer hebben, omdat ze zelf ook zonnepanelen op dak hebben aangebracht en de extra opgewekte energie wordt terug geleverd aan het openbare energienet.

Jannie en Peter Ziel zijn trots op hun mooie bedrijf.