pbblokzijl-header-nieuwsbrief4

Nieuwjaarswensen PB Blokzijl

Beste mensen,
Bijgaand een nieuwe digitale nieuwsbrief waarbij we weer even bijpraten over recente ontwikkelingen in en rondom Blokzijl. Ofschoon de maand december nog aankomend is komen daarmee ook weer de feestdagen en de jaarwisseling in zicht. Voor velen mooie en gezellige momenten maar voor anderen ook weer moeilijke momenten vanwege gezondheid, een verlies of eenzame gevoelens.
Wat daarbij ook de persoonlijke situatie is, hierbij een oprechte wens van het PB Bestuur voor een ieder van jullie voor een paar fijne en gezegende feestdagen en een voorspoedige jaarwisseling met een frisse start van het nieuwe jaar.
Pieter Muller, voorzitter PB Blokzijl.

In memoriam: Rokus Schipper


Rotterdam, 16 april 1947: Rokus Schipper wordt geboren. Hij was de oudste van een gezin van uiteindelijk vier broers: Rokus, Karel, Bernard en Koos. Het gezin woonde nog geruime tijd in bij oma, want er was woningnood in die naoorlogse jaren.
Het gezin heeft het niet breed. Maar de broertjes Schipper hebben een fijne jeugd. Naarmate ze ouder worden blijkt dat ze een gemeenschappelijke interesse hebben in brommers, wagens, motoren. Ze knutselen en sleutelen en creëren een compleet wagenpark rond hun ouderlijk huis. Met enige regelmaat komt de wijkagent aan de deur om de broers te vermanen wat auto’s weg te doen.
Waar zijn andere twee broers uitvliegen – Karel was al uit huis – blijft Rokus bijn zijn moeder wonen na de scheiding met zijn vader. Hij voelt zich heel verantwoordelijk voor de vrouw met wie hij een hechte band heeft. Na de Mulo doet hij nog diverse opleidingen, waaronder de bakkersvakschool in Wageningen. Hij wordt banketbakker, werkt bij Stork en helpt alles en iedereen als er iets gemaakt of gerepareerd moet worden.
Op zijn 26ste koopt Rokus de ‘Hoop & Vrees’. In 1999 komt hij met dit schip naar Blokzijl om mee te doen aan de Mattenschippersrace. Een jaar later is hij er weer om daarna nooit meer weg te gaan. Zijn schip is veel te zwaar om een kans te maken, maar meedoen is voor Rokus belangrijker dan winnen. In de loop der jaren wordt er steeds minder gezeild door de Hoop & Vrees. Het wordt steeds meer een feestschip met vele gasten die zo de race van dichtbij kunnen volgen.
Rokus is in 2019 de laatste vlootvoogd van de Mattenschippersrace. Eén van zijn grote wensen komt hierbij uit: hij mag meevaren op de Eenvoud, één van de snelle skutsjes uit Friesland. En díe wint de race. Rokus is zo vlootvoogd én winnaar tegelijk: dat heeft nog niemand hem voorgedaan.
In Blokzijl is Rokus ongekend populair. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Alle kinderen zijn dol op hem. Tijdens zijn uitvaart is de grote kerk bomvol. Honderden mensen begeleiden hem naar zijn laatste rustplaats op de nieuwe begraafplaats in Blokzijl. Bij zijn geliefde schip is er een moment van stilte, gevolgd door een minutenlang applaus voor de man die zo triest aan zijn einde is gekomen: hij viel overboord en verdronk.
Rokus Schipper is 75 jaar geworden. Blokzijl zal deze markante figuur heel erg missen.
Lieve Rokus, vaarwel!
Rokus-4

Drukbezochte informatieavond PB Blokzijl

Het bestuur van Plaatselijk Belang Blokzijl vond het hoog tijd worden om wat zaken terug te koppelen richting bewoners. Tevens wilde de gemeente informatie over Noordermaten IV met ons delen. Aldus werd een gezamenlijke informatieavond georganiseerd. Vandaar dat De Ploats werd afgehuurd om op 22 november jongstleden een informatieavond te houden. Tijdens deze zeer druk bezochte avond, er waren circa 150 bezoekers, werden de bewoners bijgepraat over diverse lopende onderwerpen. Voorzitter Pieter Muller van PB Blokzijl stond eerst stil bij het overlijden van Rokus Schipper. Ter nagedachtenis aan deze even aimabele als bijzondere inwoner werd een minuut stilte gehouden.
Klik hier om het hele artikel te lezen.
informatieavond Blokzijl-4

Werkgroep communicatie zoekt versterking


De Werkgroep communicatie van Plaatselijk Belang Blokzijl houdt zich bezig met het zo goed mogelijk op de hoogte houden van de bewoners van Blokzijl over tal van zaken die spelen in het voormalige Zuiderzeestadje. Het laatste nieuws, het bijhouden van een evenementenkalender, activiteiten van het verenigingsleven, maar ook toeristische informatie zoals gegevens van winkels, restaurants en hotels c.q. B&B’s. De geheel vernieuwde website wordt steeds beter bezocht, ook door bezoekers van Blokzijl en directe omgeving. Van de webcam op de website wordt dankbaar gebruikt gemaakt door watersporters die Blokzijl willen aandoen.
Ook produceert de werkgroep met enige regelmaat digitale en papieren nieuwsbrieven onder de titel ‘Nieuwtjes onder de Toren’. De werkgroep bestaat nu uit Karin Klomp, Bert van der Stelt, Berry van Egten en Fred Postma. We kunnen echter nog wel wat hulp gebruiken, met name op het gebied van het maken van interviews, met bijvoorbeeld organisatoren van evenementen, actieve vrijwilligers, jubilerende ondernemers, etc.
Belangstelling? Stuur dan een mailtje naar fredpostma@outlook.com. We horen graag van je.

Lid worden van Plaatselijk Belang Blokzijl


Plaatselijk Belang Blokzijl zet zich in voor de belangen van alle Blokzieligers. Op tal van terreinen maakt het bestuur zich sterk om zaken te behouden dan wel te verbeteren. Vanzelfsprekend in nauw overleg met de bewoners. Er zijn allerlei werkgroepen en commissies die zich bezighouden met onderwerpen als wonen, verkeer, duurzaamheid, kwaliteit van de buitenruimte, sportvoorzieningen, toerisme, etc. Alles om de leefbaarheid van Blokzijl waar mogelijk te verbeteren. Over veel van deze kwesties vindt ook regelmatig overleg plaats met de gemeente Steenwijkerland.
Om iedereen zoveel mogelijk op de hoogte te houden van wat er speelt, wordt de geheel vernieuwde website bijgehouden. Op de website vindt u (o.a.) het laatste nieuws, aankomende evenementen en activiteiten van verengingen. Daarnaast produceren we digitale nieuwsbrieven en enkele keren per jaar een papieren Nieuwtjes onder de Toren.
Alle werkzaamheden van het bestuur en de werkgroepen worden op vrijwillige basis verricht. We maken echter wel wat jaarlijkse kosten, zoals vergaderkosten, het onderhouden van de website en de productie van één of meerdere nieuwsbrieven. Daarom vragen wij een kleine bijdrage van slechts 6 euro per jaar ter compensatie van die kosten. Door lid te worden van PB Blokzijl blijft u bovendien niet alleen beter op de hoogte van alles van speelt, maar kunt u ook meebeslissen over de toekomst van ons stadje en staan we sterk bij het overleg met de gemeente.
Klik hier om het lidmaatschapsformulier in te vullen. Alvast dank!

Klik hier voor het bekijken van de evenementen in december

Plaatselijk belang Blokzijl logo
Email Marketing Powered by MailPoet