Bijzondere ontdekking

Nu de benedenetage na jaren weer is vrijgekomen, vonden Ludwig en Klaasje Lassche het een geschikt moment om hun woonruimte van boven naar de begane grond te verplaatsen. Het pand aan de Bierkade 9 deed ooit dienst als pastorie van de doopsgezinde kerk, als bankgebouw (met Ludwig als directeur!), als galerie en als thuisbasis voor Berlux (lichtspecialisten).
Nu wordt het dus weer een woning. Maar eerst moet er grondig verbouwd worden. Tijdens de werkzaamheden deed de aannemer een bijzondere ontdekking. Op één van de dwarsbalken die het plafond op hun plaats houden, staat een tekst gekalkt: ‘Is dit huis hier gebout in den jaar 1856 Van de Oorlog’, het laatste jaar van Sebastopol Krimoorlog…’ De tekst is erop gezet door enkele werklui uit die tijd: Pieter Smit, meester timmerman en Geert Venhuizen en Johannes Bos, meester metselaars.

Ludwig: ,,Ik heb meteen de hulp ingeroepen van Klaas Bergkamp en Louis Heyman van het Gildenhuys. Die waren blij verrast. Een mooie vondst. Weer een leuk stukje geschiedenis opgetekend. Klaas heeft de tekst onder de loep genomen en vertaald. Het was heel lang de gewoonte om dit soort dateringen aan te brengen.’’