Blokzijl

Midden in Weerribben Wieden

Rijke historie

Blokzijl is een oud Zuiderzeestadje. Het is gelegen in het hart van Nationaal Park Weerribben Wieden (link). Blokzijl heeft een rijke handelsgeschiedenis. Vanuit hier werd vroeger turf door heel Nederland vervoerd. Tegenwoordig is Blokzijl vooral een toeristische trekpleister en maakt onderdeel uit van de gemeente Steenwijkerland (link). In de unieke havenkolk is het gedurende het seizoen gezellig druk. Met een ruim aanbod aan restaurants en winkeltjes hoeven bezoekers zich niet te vervelen. Het Nationaal Park is ontstaan door het winnen van turf. Karakteristiek zijn enkele grote meren en tal van kleinere watertjes, omgeven door prachtige natuur. Het Park heeft ook een rijke fauna, waaronder de otter. Bekendste plaats is de regio is Giethoorn (link). Een boottochtje door Giethoorn en Weerribben Wieden is een echte aanrader. Fluisterbootjes zijn erg in trek, maar ook met een kano is het gebied uitstekend te verkennen. Blokzijl is wat dat laatste betreft ook erg populair bij watersporters, fietsers en wandelaars. Het eeuwenoude stadje dat vroeger pal aan de Zuiderzee lag, is een voortreffelijke uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio. Boek een hotelletje of een B&B en ga lekker dineren bij een van de prima eetgelegenheden.

Kolonie van Weldadigheid

Niet ver van Blokzijl bevindt zich de Kolonie van Weldadigheid (link). Met name in Frederiksoord en Wilhelminaoord (Drenthe) is nog veel te zien uit de periode dat mensen die het moeilijk hadden om hun leven op de rit te krijgen, hier een kans krijgen een nieuw bestaan op te bouwen. Een groot deel van de 19e eeuw was dit door een militair bedachte, particulier concept, heel succesvol. In het begin van de 20e eeuw werd de ondersteuning van arme burgers overgenomen door de overheid. In Frederiksoord bevindt zich het museum van de Kolonieën.

  • Verwijzing of digitale opname Wapen van Blokzijl.

Eén keer per jaar verschijnt het magazine ‘Het Wapen van Blokzijl’. Het blad wordt al jaren geproduceerd door enkele enthousiaste vrijwilligers. In de uitgave informatie over de historie van Blokzijl, over de haven, toeristische tips, verhalen over markante ondernemers, restaurants, winkels, een plattegrond, etc. Klik hier (link) om het magazine te downloaden. Alvast veel leesplezier.

Wat kunt u doen in Blokzijl?

Evenementen

Klik hier voor de lijst met evenementen in of in de buurt van Blokzijl 

Nieuws

Het laatste nieuws over Blokzijl vindt u op de site van Blokzijl

Horeca

Blokzijl staat bekend om het uitstekende en tevens gevarieerde aanbod aan eetgelegenheden

Overnachten

Slapen in Blokzijl? Klik hier om alle overnachtingsadressen te bekijken

Winkels

Naast de Coop Supermarkt heeft Blokzijl nog een paar leuke winkeltjes. Klik hiervoor een voorproefje

Historie

Blokzijl heeft een rijke en heroïsche geschiedenis. Dit jaar bestaat het voormalige Zuiderzeestadje 350 jaar

error: Content is protected !!