Omgeving

van Blokzijl

Omgeving van Blokzijl

EcoWaterLiner

Je verkent Weerribben-Wieden het best per fiets, te voet of met de boot. Met de EcoWaterLiner combineer je je fiets- of wandeltocht met een vaartocht door het Nationaal Park Weerribben-Wieden. De opstappunten zijn gelegen aan de routes van het fietsknooppuntennetwerk en het wandelnetwerk in Weerribben-Wieden. Je fiets gaat mee aan boord. De EcoWaterLiners starten in St. Jansklooster en Giethoorn. De Blokzijl-boot vaart dwars door de Beulakerwijde naar Blokzijl en weer terug naar bezoekerscentrum De Wieden in St. Jansklooster. De Giethoorn-boot vaart vanaf Giethoorn naar bezoekerscentrum De Wieden en weer terug naar Giethoorn.
Klik hier voor meer info over de EcoWaterLiner.

Buitencentrum Weerribben Ossenzijl

Buitencentrum Weerribben is hét startpunt voor een vaartocht met overdekte rondvaartboot, fluisterboot of kano in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Of een wandel- of fietstocht. Met rust, riet en ruimte. Kom eerst binnen kijken om buiten meer te zien. In het buitencentrum is een toeristisch informatiepunt en veel informatie over het natuurgebied. Regelmatig zijn er leuke activiteiten zoals een vaartocht met de boswachter.
Klik hier voor meer informatie.

Bezoekerscentrum in St.Jansklooster

Bezoekerscentrum De Wieden bevindt zich in de eerste boerderij aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster. Het is een ideaal startpunt voor een dagje uit in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Er vinden hier tal van activiteiten plaats, voor kinderen en volwassenen. Vooral de rondvaarten van deze sfeervolle en authentieke locatie zijn aan te raden. De gids vertelt de deelnemers van alles over de geschiedenis van het gebied, maar ook de huidige ontwikkelingen komen aan bod.

Dierentuin Kallenkote

In Kallenkote, nabij Steenwijk, bevindt zich Taman Indonesia, een dierentuin met louter (kleine) dieren en vogels. Er is tevens een restaurant alwaar Indonesische hapjes worden geserveerd. Af en toe vinden er ook demonstraties Indonesisch dansen plaats. Meer info is te vinden op de website van de dierentuin.

Orchideënhoeve in Luttelgeest

De Orchideeën Hoeve is uitgegroeid tot de grootste tropische trekpleister van Europa. Door op een thematische manier het vernuft van de natuur in de spotlight te plaatsen, ervaren en beleven jaarlijks meer dan 285.000 bezoekers hoe planten en dieren overleven, verleiden en samenwerken. In 2019 bestond het familiebedrijf maar liefst 100 jaar. Klik hier voor meer informatie.

Netl in Kraggenburg

Het uit de kluiten gewassen landschap van Netl in Kraggenburg is een wirwar van strandjes, bamboejungle, olifantenpaadjes en eilanden waar je ontspant en op avontuur gaat. Speel overdag, spendeer de nacht, vergader in bijzondere locaties of vier de ultieme bruiloft op jouw favoriete plek. Ga op ontdekkingstocht in de natuur voor mensen! Klik hier voor meer informatie over dit bijzondere attractiepark.

Interessante websites en informatie over huren fiets of boot

Visit WeerribbenWieden
Bootje huren
Uitagenda
Fiets- en wandelroutes 
Overnachten
De Wieden

In de buurt van Blokzijl

Giethoorn

Het Venetië van het Noorden is de eervolle benaming van het oerhollandse dorp Giethoorn. Veel pittoresker wordt het niet. Giethoorn is ontstaan in de tijd dat er nog turf gewonnen werd in dit gebied. De prachtige huizen, de boerderijen, de doorkijkjes, bruggetjes, fluisterbootjes, al die dingen samen maken een bezoek aan Giethoorn zeer de moeite waard. Toeristisch zeer aantrekkelijk, zowel bij binnen- als bij buitenlandse bezoekers. De bekendheid ontstond in eerste instantie door één van de beroemdste Nederlandse films (Fanfafre). Tijdens uw bezoek aan Steenwijkerland mag een uitstapje naar Giethoorn niet ontbreken.

Schokland

In het vlakke landschap van de Noordoostpolder liggen, hier en daar nog goed zichtbaar, de contouren, de overblijfselen van het eiland Schokland. Een eiland dat ophield te bestaan door het inpolderen van dat gebied aan het einde van jaren ’30 van de vorige eeuw. Schokland deed lang geleden dienst als tussenstop voor schepen die naar Amsterdam wilden, maar door het getij soms moesten wachten. De bewoners leefden er onder erbarmelijke (weers)omstandigheden. Vaak overstroomde het halve eiland en moest men zich over smalle steigertjes een weg zien te banen. Later werd van hogerhand besloten dat men er niet meer mocht wonen. Het was gewoonweg te gevaarlijk. Sinds 1995 staat Schokland op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Steenwijk

Steenwijk is de hoofdplaats van de gemeente Steenwijkerland. De gemeente is in oppervlak één van de grootste gemeenten van Nederland. Steenwijk is een vestingstad. De oude stadswal is prominent aanwezig in en rond het centrum. Er zijn veel winkels en winkeltjes en enkele sfeervolle restaurants. Een wandeling door het park Rams Woerthe is zeer de moeite waard. Aan de rand van het park bevindt zich het Hildo Krop Museum in een schitterende villa. In dit kermerkende pand houdt tevens het college van B&W van Steenwijkerland kantoor.

Meppel

De dichtstbijzijnde grote(re) stad vanuit Blokzijl is Meppel (Drenthe). De eveneens waterrijke plaats heeft een sfeervolle binnenstad met veel winkels en restaurants. Meppel Culinair en het Grachtenfestival zijn twee van de bekendste evenementen.

Lemmer

De Zuiderzee kent tal van sfeervolle havenstadjes. Lemmer hoort daar zeker bij. Het oergezellige centrum ligt pal aan de haven. Zittend op één van de vele terrasjes kunnen bezoekers op hun gemakkie kijken naar het gemanoeuvreer van soms zeer grote (zeil)jachten. Ter afwisseling is een visje eten bij één van de vele viskarren of een rondje lopen om het winkelaanbod ‘door te nemen’ ook niet verkeerd. Een echte aanrader derhalve.

Zwolle

Op circa drie kwartier rijden van Blokzijl ligt Zwolle. De volledig omsingelde binnenstad is zeer de moeite waard. Mooie oude, monumentale gebouwen, zeer gevarieerd winkelaanbod, meer dan voldoende aanbod aan restaurants en een geweldig museum. De Fundatie mag eigenlijk niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Zwolle. Sinds het museum jaren geleden besloot een spectaculaire verandering aan te brengen aan het pand (er kwam een verdieping bij in de vorm van een liggend ei), heeft het museum nog meer faam gegeven, iets wat Zwolle ook geen windeieren heeft gelegd. Een andere aanrader (voor de echte liefhebber) is restaurant De Librije. Gezegend met maar liefst 3 Michelinsterren trekt dit etablissement gasten uit binnen- en buitenland.