Home

Menu

Home

Menu

Blokzijl viert dit jaar 350 stadsrechten

Blokzijl viert van 10 tot en met 17 september feest rondom stadsrechten

Van historisch muzikaal spektakel tot hysterische markt

Blokzijl viert van zaterdag 10 tot en met zaterdag 17 september het feit dat de plaats 350 jaar geleden stadsrechten kreeg. Het feestprogramma telt veel onderdelen. De aftrap van de festiviteiten is zaterdagochtend 10 september om elf uur. Burgemeester Bats opent dan de, speciaal voor de gelegenheid gebouwde, poort aan de Kuinderstraat. In 1672 had Blokzijl op deze plek een stadspoort. Daarna is er een reünie voor inwoners en oud-inwoners van Blokzijl. ’s Middags vindt de primeur plaats van het ringsteken op een solex. De openingsdag wordt ’s avonds afgesloten met een muziekavond met als thema ‘Goud van oud.’
Het idee is dat veel festiviteiten op een drijvend podium in de Kolk worden gehouden. Zo verhuist Blokzijl Klassiek het programma zondag 11 september voor de gelegenheid van de Grote Kerk naar het ponton. ’s Middags zijn er ook diverse optredens van bands om de Kolk en in diverse tuinen. Elk podium heeft daarbij zijn eigen thema variërend van rock tot en met jazz en lokaal talent.
Maandagavond 12 september organiseert museum Het Gildenhuys een lezing. Woensdag zijn er oud Hollandse spelen voor de leerlingen van de twee basisscholen in Blokzijl. De jeugd heeft de hele week vertier. De kinderen kunnen bouwen aan hun boot een zogeheten pieremegoggel. Deze bootjes worden dan vrijdag 16 september te water gelaten in de Kolk. Woensdag 14 september staat verder de historische markt met oude ambachten op de rol. Woensdagavond is er wederom een lezing gepland. Deze gaat over de geschiedenis van Blokzijl en dan in het bijzonder het jaar 1672.
Vrijdag staat in het teken van de pieremegoggel, bovendien is er ’s avonds muziek. Op zaterdag 17 september is een hysterische markt in de agenda opgenomen. Niet te verwarren met de historische markt met oude ambachten op woensdag 14 september. De hysterische markt telt koopwaar, maar daarnaast lopen ook allerhande bijzondere figuren rond en zijn er ‘spontane’ optredens.
Het feestprogramma telt daarnaast ook het onderdeel Heel Blokzijl bakt waarbij belangstellenden aan het bakken slaan en worden uitgedaagd de mooiste en lekkerste taarten te bakken. De presentatie en jurering is zaterdag 17 september.
De zaterdagavond belooft een mooie te worden met een groots muzikaal historisch spektakel waarvan de regie en tekst in handen is van Lucie de Lange. ‘Blokzijl kende een traditie van de afsluiting van het vaarseizoen, dit was ook altijd een heel muzikaal spektakel. Dit historisch spektakel past in deze traditie’, aldus Marian Raanhuis van het bestuur 350 jaar Stad. Prins Willem III gaf Blokzijl in 1672 stadsrechten nadat de inwoners zich heldhaftig hadden gedragen en de vijand, de bisschop van Münster en zijn troepen, hadden verslagen. Het was de eerste plaats in Overijssel die de bezetter wist te verdrijven. Marian Raanhuis van het bestuur 350 jaar Stad: ‘Het programma is zeer gevarieerd. We gaan er een feestelijke week van maken.’

Voor meer en de meest actuele informatie: www.350jaarstadblokzijl.nl

Algemene pagina's