Home

Menu

Home

Menu

Drukbezochte informatieavond zonnepark

Vooral tegengeluiden tijdens drukbezochte informatieavond zonnepark Blokzijl

‘Waarom hier en waarom zo groot?’

Tijdens de drukbezochte informatieavond op 23 mei 2022 over een beoogd zonnepark nabij Blokzijl, voerde het tegengeluid veruit de boventoon. De door Plaatselijk Belang Blokzijl georganiseerde bijeenkomst in de Ploats was bedoeld om bewoners en omwonenden van het project inzage te geven in de ontwikkelingen met betrekking tot het zonnepark. De teneur van de avond was toch vooral waarom zo’n park bij Blokzijl moet, waarom het zo groot moet en waarom er geen plannen zijn om bij Steenwijk iets dergelijks te realiseren.

Na een inleiding door Pieter Muller, voorzitter PB Blokzijl, legde wethouder Marcel Scheringa het belang van het opwekken van duurzame energie uit en waarom de keuze van de gemeente daarbij is gevallen op met name zonneparken en zon op dak. Voor wat betreft zon op land is de gemeente op zoek naar 125 hectare. In Willemsoord en Wanneperveen zijn de plannen al akkoord bevonden, maar dat is niet genoeg om de target te halen, stelde de wethouder. Ook Steenenergie, de projectontwikkelaar voor het park bij Blokzijl, kwam aan het woord. Na protesten over de vorige locatie (nabij industriegebied), is nu uitgeweken naar de noordzijde van de dijk bij Baarlo. Het gaat om een park van maximaal 30 hectare. Een deel van de opbrengst zal ten goede komen aan de Blokzijlse gemeenschap. Verder is het ook mogelijk mede-investeerder te worden in het park. Daar was overigens ook belangstelling voor, net als dat er bij sommige aanwezigen begrip was voor het feit dat iedereen moet bijdragen aan het opwekken van duurzame energie.

Vanuit de zaal veel vragen en ook meningen over mogelijke oplossingen voor Blokzijl c.q. Steenwijkerland worden aangedragen. Vraag die het meest werd gesteld was ‘waarom bij Blokzijl’, meteen gevolgd door ‘en waarom zo groot’. ‘Blokzijl is een parel in de regio, een historisch stadje, dan is zo’n park een enorme afknapper’ was ook een veelgehoord tegenargument. Verder behoorlijk wat irritatie over het feit dat er wel bij kleine kernen zonneparken komen en niet bij Steenwijk. ‘Hoe zit dat?’ vroeg iemand aan de wethouder. Ander tegenargument dat werd gebruikt, is dat het ‘doodzonde is om uitstekende landbouwgrond op te offeren voor een veld met zonnepanelen’. Waarom bijvoorbeeld niet meer zonnepanelen langs snelwegen, is één van de alternatieve suggesties.

Vervolgbijeenkomst op 14 juni

Nadat het plenaire gedeelte is afgesloten, kan een ieder voor vragen nog terecht bij de diverse partijen. Daar wordt volop gebruik van gemaakt. Veel vragen, waarop lang niet altijd meteen antwoorden komen. Op 14 juni komt een vervolgbijeenkomst die onder andere zal worden gebruikt om die ontbrekende antwoorden te geven.

 

 

 

Algemene pagina's