Home

Menu

Home

Menu

Hub geopend in Blokzijl

Op 8 augustus is een project met deelfietsen in Steenwijkerland van start gegaan. Er wordt begonnen met vier locaties. Blokzijl heeft sinds deze week ook een hub. De hub is te vinden bij de entree van de parkeerplaats net buiten Blokzijl (Kanaalweg). Andere hubs bevinden zich in Oldemarkt, Steenwijk en Giethoorn. Verdeeld over deze opstappunten staan in totaal 40 e-bikes die elke toerist, maar ook elke bewoner, kan pakken en gebruiken. Het project is gestart door gemeente Steenwijkerland en is mogelijk gemaakt door de Regio Deal Zwolle. Een primeur voor Steenwijkerland én voor een natuurgebied: niet eerder startte een gemeente in Nederland een project rond deelmobiliteit in een Nationaal Park.

Weerribben-Wieden beter toegankelijk

De hubs met deelfietsen zorgen ervoor dat het Nationaal Park Weerribben-Wieden en de omgeving (zoals Drenthe, Weststellingwerf en de Noordoostpolder) toegankelijk zijn voor iedere bezoeker die het gebied wil ontdekken en verkennen. De hubs zijn daarmee een van de schakels in het programma Duurzaam (Be)leefbaar Toerisme. In dit programma worden bezoekers, met of zonder auto, uitgenodigd het gebied te ontdekken en krijgen de kans zich te verspreiden. Belangrijk, want Weerribben-Wieden heeft veel prachtige plekken die (nog) minder vaak worden bezocht. Dan hebben we het over de natuur, maar uiteraard ook vestingstad Steenwijk, Giethoorn en de waterdorpen en de handelssteden die ooit aan de Zuiderzee lagen.

Deelmobiliteit

Het project met hubs en deelfietsen sluit aan bij de trend dat steeds meer mensen kiezen voor deelmobiliteit. Zij bezitten zelf geen auto, e-bike of scooter, maar lenen deze als het nodig is. De deelscooters en -fietsen in de stad worden al veel gebruikt, maar met de hubs in de Weerribben-Wieden introduceert Steenwijkerland ook deelmobiliteit in een Nationaal Park. Naast e-bikes horen e-scooters, steps en deelauto’s ook bij het toekomstplaatje voor de hubs. Klik hier voor meer informatie over de werking van de hubs.

Beheer en onderhoud door de NoordWestgroep

In het project trekt de gemeente op met de NoordWestGroep. Medewerkers van dit arbeidsontwikkelbedrijf van Steenwijkerland zorgen voor het beheer en onderhoud van de e-bikes. Zo zijn er altijd genoeg fietsen op de hubs en worden ook reparaties snel uitgevoerd.

Samenwerking met ondernemers

De gemeente Steenwijkerland startte dit project en financiert de eerste vier hubs met e-bikes. Samen met ondernemers wordt het aantal hubs de komende maanden en jaren uitgebreid. Hiervoor heeft de gemeente vanaf 1 september een stimuleringsregeling. Ondernemers kunnen een hub bij hun zaak, camping of onderneming plaatsen. Hierdoor komen er meer hubs met e-bikes op relevante plekken in de regio. Naast e-bikes horen e-scooters, steps en deelauto’s ook bij het toekomstplaatje. Geïnteresseerd in deze regeling? Neem contact op met Rudy Sikkes: rudy.sikkes@steenwijkerland.nl

 

Algemene pagina's