Home

Menu

Home

Menu

Kaatje, al 50 jaar aan de top

Sterrenrestaurant viert jubileum
Kaatje, al 50 jaar aan de top

Het gerenommeerde sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis bestaat dit jaar 50 jaar! Bekend bij fijnproevers in binnen- en buitenland trekt Kaatje het hele jaar door bezoekers naar Blokzijl en Weerribben-Wieden. De huidige eigenaren, Lotte Veldman en Thomas Deli, beiden 31 jaar en woonachtig in Blokzijl, bestieren de zaak vanaf 1 januari 2022. Lotte leidt de zwarte brigade in goede banen en haar zakenpartner Thomas schotelt met zijn ploeg allerlei bijzondere gerechten voor aan de veeleisende gasten. Naast het restaurant runnen Lotte en Thomas tevens Kaatjes Residence, het luxe hotel schuin tegenover het restaurant, aan de andere kant van de sluis.
Lotte werkte al vanaf 2012 voor de vorige eigenaren. Toen de gelegenheid zich voordeed, hapte ze meteen toe. ,,Zo’n kans krijg je niet vaak’’, vertelt ze. ,,Voordeel was uiteraard dat ik het klappen van de zweep al kende doordat ik hier al zo lang meedraai. Thomas heeft hier trouwens ooit stage gelopen, dus dat was mooi meegenomen.’’
Kaatje startte in 1974: ,,Het was daarvoor een café, café Louvet. Dat was van de vader van zanger Wim Louvet uit Blokzijl. De allereerste eigenaar was Fons van Groeningen. Die heeft Kaatje en in feite ook Blokzijl op de kaart gezet. In ’78 kwam de eerste Michelin-ster. Dat was samen met onder andere De Bokkedoorns uit Overveen.’’
Zodra je een ster hebt, weten veel mensen je te vinden. En Kaatje heeft de ster, zelfs een periode twee sterren (‘92 tot ’98), vrijwel onafgebroken behouden. Lotte: ,,Tijdens een verbouwingsjaar zijn we de ster een half jaartje kwijt geweest, maar dat kwam snel weer op orde.’’ De keuken is, zoals bij veel toprestaurants, Frans georiënteerd. Chef-kok Thomas hierover: ,,We werken veelal met traditionele Franse sauzen. De gerechten zijn herkenbaar, puur, hoog op smaak. Ik laat me graag inspireren door andere koks. Kijk veel op social media en zodra het kan, gaan we ook bij collega’s eten. In binnen- en buitenland. Je moet continu op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. We koken trouwens ook nog steeds volgens oude recepten van vorige koks. Die mix maakt het aanbod zo gevarieerd en interessant.’’
Over de legende van Kaatje, de vrouw waar de naam op is gebaseerd, gaan verschillende theorieën rond. Lotte: ,,Dat het een beetje een mysterie is, is juist mooi. Voer voor fantasie. Het verhaal dat buiten bij het prachtige beeldje staat, kan net zo goed de oorsprong zijn van de legende. Maakt ons niet uit. We zijn trots op de naam Kaatje en trots op het restaurant.’’
Dat in dit jubileumjaar ook de uitvoering is van een theaterspektakel over Kaatje, is puur toeval. Lotte: ,,We werden hier een paar jaar geleden over benaderd dat de Meenthe plannen had om de productie in 2024 op te voeren. Ik zei toen dat het zo mooi uitkwam, omdat we dit jaar ons jubileum hebben. Geweldige samenloop van omstandigheden.’’
Het jubileum werd tot nu toe gevierd met een mooi menu voor de Blokzieligers. Voor 50,50 euro konden de inwoners de afgelopen maanden terecht bij Lotte en Thomas. Wat er verder nog voor acties komen, blijft nog even geheim, al zal een belangrijk deel van de promotie uiteraard ontstaan rond de opvoering van het theaterspektakel Kaatje.

 

Algemene pagina's

Algemene pagina's