Rondleidingen door Blokzijl groot succes

Op zoek naar een leuke bestemming voor een dagje uit ontdekte een Duitse reisorganisatie uit Köln Blokzijl. Het was liefde op het eerste gezicht. Intussen bezoeken busladingen vol Duitse toeristen ons stadje. Dat gebeurt aan de hand van een rondleiding die door gidsen van Het Gildenhuys wordt verzorgd. Marie Doosje coördineert een en ander: ,,We delen het gezelschap op in drie groepjes van 17 à 18 bezoekers. Die lopen alle drie hun eigen route met hun eigen gids. Na de wandeling komt iedereen bij elkaar voor de lunch in de Ploats. En daarna gaat het gezelschap richting Giethoorn, waar de dag besloten wordt met een boottocht. Al met al een mooi dagje Weerribben-Wieden.’’

Er zijn in totaal zeven vrijwilligers die de rondleidingen verzorgen. ,,Het is ontzettend leuk om te doen. Mijn Duits is weliswaar niet helemaal zoals het hoort, maar dat vinden ze absoluut geen probleem. De deelnemers zijn erg enthousiast en daar gaat het per slot om’’, aldus de immer bevlogen Marie. De dagtochten vanuit Köln e.o. zijn een groot succes, met als gevolg dat het aantal rondleidingen ook drastisch toeneemt. Een leuke promotie voor Blokzijl en het brengt ook nog wat extra geld in het laatje voor museum Het Gildenhuys. En voor de Ploats is het uiteraard ook mooi meegenomen.

Marie Doosje: ,, We vertellen van alles over de geschiedenis van Blokzijl : over de haven, de handel, het gevecht tegen het water, de mattenschippers, de koopmanshuizen, de kerken, enz. Over de haven, de handel, het gevecht tegen het water, de kanonnen, de kerk, etc. De mensen vinden het prachtig. Groot is de verrassing als de mensen, nadat de bus achter de sas is geparkeerd, vanaf die kant de Noorderkade oplopen. Er worden dan heel wat foto’s gemaakt. Dat is iedere keer weer leuk om te zien.