Home

Menu

Home

Menu

Schrijversfestival van start

Met een sprookje op zondag start het Schrijversfestival Steenwijkerland haar activiteiten. Gedurende de maand maart is er weer een mooi literair programma samengesteld. Anansi de spin, gebaseerd op het gelijknamige prentenboek is een muzikale poppenvoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar oud en is te zien op zondagochtend 3 maart in het Vestzaktheater van Rabo theater De Meenthe.
Op Maandag 4 maart staat de populaire Steenwijkerlandse Taal- en Kennisquiz op het programma. Deze keer is Multifunctioneel Centrum “de Ploats” de plek waar de verschillende teams met elkaar strijden om de eeuwige roem. Joost Oomen legt in zijn programma Alle dichters hebben gouden helikopters uit hoe poëzie werkt. In een heldere analyse vol verhalen over de grootste dichters (van Vondel tot Campert) en met gedichten van Oomen zelf, maakt hij poëzie voor iedereen toegankelijk. Joost doet dat in Rabo theater De Meenthe  op dinsdagavond 5 maart.
In de bibliotheek Steenwijk interviewt Belinda Terlouw Tanya Commandeur over haar vijfde historische roman De reus van Amsterdam en krijgen bezoekers de kans om zich letterlijk te meten met de langste Nederlander ooit. Op donderdag 7 maart In het Rabo theater De Meenthe is Marjan Berk geen onbekende. Marjan was vele jaren werkzaam in de wereld van cabaret, musical, radio, toneel en televisie, eerst als actrice, later als scenariste. In 1980 debuteerde ze met Het bezuinigingskookboek. Inmiddels heeft zij heeft een oeuvre op haar naam dat bestaat uit meer dan veertig titels in verschillende genres. Op zondagmiddag 10 maart vertelt zij hierover.
Ook geen onbekende van het festival is Maarten van Rossem. Dinsdag 12 maart wordt een avond leren en lachen met de bekendste historicus van Nederland in Rabo theater De Meenthe. I.s.m. de Stichting Bloem wordt een middag met Ellen Deckwitz georganiseerd. Ellen werd in 1982 geboren in Deventer en heeft diverse prijswinnende bundels op haar naam staan. In 2021 won zij De Johnny, de oeuvreprijs voor podiumpoëzie. Zondagmiddag 17 maart in Buitengoed Fredeshiem.
In september 2023 verscheen de nieuwe roman Nirwana van Tommy Wieringa. Nirwana beschrijft  De geschiedenis van een grootvader en een kleinzoon. Samen vertellen ze het verhaal van een eeuw waarin het wereldvuur oplaaide als nooit tevoren. Tommy Wieringa vertelt erover in  Rabo theater De Meenthe op 18 maart.
De Heren van de Rechter ontvangt Hubert Smeets op 19 maart. Hubert Smeets is historicus en journalist. Hij was ruim dertig jaar redacteur van NRC Handelsblad en vijf jaar hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer . In 1987 won hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek. Eerder verscheen van zijn hand onder meer De wraak van Poetin. In 2018 verscheen ‘Jij bent van mij’ van Peter Middendorp, een indringende en veelbesproken roman over personage Tille Storkema. Dertien jaar lang verzweeg de boer een vreselijke gebeurtenis. Wat wist zijn vrouw Ada hiervan? In de monoloog, De kant van Ada gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, wordt Ada’s verhaal verteld. Op woensdag 20 maart in het Vestzaktheater van De Meenthe.
Susan Smit staat bekend om haar speelse en nuchtere benadering van spiritualiteit. Als voorzitter van de Stichting Nationaal Heksenmonument ijvert ze voor een nationaal monument voor eerherstel van de slachtoffers van de heksenvervolgingen. Ze sprak de vijftiendelige podcast ‘Heksen uit het hoge Noorden’ in, over heksenprocessen in Susan Scandinavië. Begin maart verschijnt haar nieuwe historische roman Alles wat beweegt. Susan is een veelgevraagd spreekster en komt op 26 maart naar Café Gelderingen
De Rotterdamse dichter en spoken word-artiest Derek Otte verzorgt een dik uur vol taal, met minimale muzikale begeleiding en ruimte voor zowel een lach als een traan. In Rabo theater De Meenthe gaat het op 27 maart nét effe wat anders!
Valentijn Hoogenkamp is kunstenaar. Hij debuteerde in 2021 met de roman Het aanbidden van Louis Claus. In 2022 schreef hij over zijn coming-of-gender in het persoonlijke essay Antiboy. Antiboy kreeg 4 sterren in NRC Handelsblad en de Engelse vertaalrechten zijn inmiddels verkocht. In De Buze vertelt Valentijn op 28 maart o.a. over zijn podcast met thema’s als gender, geaardheid, rollenpatronen en relaties.
De Steenwijkerlandse Schrijversavond is terug van weggeweest. In De Steen in Willemsoord komen diverse auteurs uit Steenwijkerland op 2 april vertellen over hun werk. Met Sonny Boy op 4 april in De Meenthe wordt het festival afgesloten. In deze monoloog komen Rika en Waldemar Nods uit de magistrale roman van Annejet van der Zijl wederom tot leven. Nu door de ogen van hun zoon.
Klik hier voor meer info.

Algemene pagina's