In memoriam: Rokus Schipper

Rotterdam, 16 april 1947: Rokus Schipper wordt geboren. Hij was de oudste van een gezin van uiteindelijk vier broers: Rokus, Karel, Bernard en Koos. Het gezin woonde nog geruime tijd in bij oma, want er was woningnood in die naoorlogse jaren. Het gezin heeft het niet breed. Maar de broertjes Schipper hebben een fijne jeugd. Naarmate ze ouder worden blijkt dat ze een gemeenschappelijke interesse hebben in brommers, wagens, motoren. Ze knutselen en sleutelen en creëren een compleet wagenpark rond hun ouderlijk huis. Met enige regelmaat komt de wijkagent aan de deur om de broers te vermanen wat auto’s weg te doen. Waar zijn andere twee  broers uitvliegen – Karel was al uit huis – blijft Rokus bijn zijn moeder wonen na de scheiding met zijn vader. Hij voelt zich heel verantwoordelijk voor de vrouw met wie hij een hechte band heeft. Na de Mulo doet hij nog diverse opleidingen, waaronder de bakkersvakschool in Wageningen. Hij wordt banketbakker, werkt bij Stork en helpt alles en iedereen als er iets gemaakt of gerepareerd moet worden.

Op zijn 26ste koopt Rokus de ‘Hoop & Vrees’.  In 1999 komt hij met dit schip naar Blokzijl om mee te doen aan de Mattenschippersrace. Een jaar later is hij er weer om daarna nooit meer weg te gaan. Zijn schip is veel te zwaar om een kans te maken, maar meedoen is voor Rokus belangrijker dan winnen. In de loop der jaren wordt er steeds minder gezeild door de Hoop & Vrees. Het wordt steeds meer een feestschip met vele gasten die zo de race van dichtbij kunnen volgen.
Rokus is in 2019 de laatste vlootvoogd van de Mattenschippersrace. Eén van zijn grote wensen komt hierbij uit: hij mag meevaren op de Eenvoud, één van de snelle skutsjes uit Friesland.  En díe wint de race.  Rokus is zo vlootvoogd én winnaar tegelijk: dat heeft nog niemand hem voorgedaan.
In Blokzijl is Rokus ongekend populair. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Alle kinderen zijn dol op hem. Tijdens zijn uitvaart is de grote kerk bomvol. Honderden mensen begeleiden hem naar zijn laatste rustplaats op de nieuwe begraafplaats in Blokzijl. Bij zijn geliefde schip is er een moment van stilte, gevolgd door een minutenlang applaus voor de man die zo triest aan zijn einde is gekomen: hij viel overboord en verdronk.

Rokus Schipper is 75 jaar geworden. Blokzijl zal deze markante figuur heel erg missen.
Lieve Rokus, vaarwel!