Prins Maurits terug in Blokzijl

Onder grote belangstelling is vrijdag 2 juni het borstbeeld van Prins Maurits onthuld. De ceremonie vond plaats aan de Bierkade (pal t.o. Restaria) en werd bijgewoond door een grote groep belangstellenden. Burgemeester Bats van Steenwijkerland sprak lovende woorden over het initiatief van Alko en Annemarie Tolner, de eigenaren van het Prins Mauritshuis: ,,Het beeld markeert niet alleen de rol die Prins Maurits heeft gespeeld in de geschiedenis van Blokzijl, maar het maakt ook subtiel de verbintenis met het huidige Prins Mauritshuis.
De onthulling werd gedaan door de dochters van Alko en Annemarie (Marjet en Paulien), Meike Lotterman en de burgervader. Meike is het meisje dat een brief aan de koning schreef met het verzoek om de officlële verklaring met de stadsrechten van Blokzijl, weer terug naar de gemeente te halen. Haar verzoek werd onlangs ingewilligd. Het beeld is vervaardigd door beeldhouwster Helma Schellingerhoudt uit Frederiksoord.
Ereburger van Blokzijl Lucie de Lange fungeerde als spreekstalmeester. Zij speelt de hoofdrol in een begeleidend filmpje over Prins Maurits dat door het downloaden van een QR-code afgespeeld kan worden.  De code is te vinden aan de zijkant van de sokkel van het beeld.

Klik hier om het fimpje te bekijken.
En klik hier voor meer achtergrond over Prins Maurits en het Prins Mauritshuis.