Oktoberfest

Op zaterdag 6 oktober 2018 vindt het Oktoberfest plaats.
Van 18.00 – 22.00 uur met medewerking van de Tiroler partyband Solidair.

Muziekfestival Blokzijl

Het muziekfestival met spetterende optredens van:

  • 2Brothers on the 4th Floor
  • Ancora
  • Boef
  • DJ Hardez & BlockBeatzz
  • Jannes
  • Maan
  • Stuk TV

 

Sinterklaasintocht Blokzijl

Hij heeft laten weten dat Hij samen met de pieten ook dit jaar weer naar Blokzijl zal komen en wel op zaterdag 25 november rond 17.45 uur.

Het is al bijna een traditie geworden dat hij in het donker Blokzijl aandoet. De Sint zegt namelijk dat hij er telkens warm van wordt wanneer hij “de Kolk” binnenvaart wanneer deze weer zo mooi verlicht is. Het programma begint om 17.45 uur. Na een warm welkom op de hoofdsteiger door burgemeester Bats van gemeente Steenwijkerland zal Sint op zijn trouwe viervoeter Amerigo plaatsnemen om een rondgang door het oude gedeelte van Blokzijl te maken. Hij wordt hierin bijgestaan door een vaste schare pieten die voldoende pepernoten hebben gebakken voor iedereen.

Sint hoopt dat alle Blokzieligers dit jaar weer willen meedoen om er een sprookjesachtig geheel van te maken en langs bekende de route voor sfeervolle verlichting te zorgen in de vorm van lantaarns en vuurkorfen. Denk hierbij wel om de veiligheid van uzelf en publiek. De organisatie zal ’s middags potjes met kaarsjes uitdelen om langs de route te plaatsen.

Ook dit jaar is er weer een pietenband en dit keer zijn dit de Banda-Petes, zij zijn er helemaal klaar voor om samen met de kinderen er een feest van te maken!
Na de rondgang zal het feestje nog even doorgaan in MFC de Ploats waar elk kind de mogelijkheid krijgt om Sint een hand te geven of op de foto te gaan of met de pieten te zingen en te dansen. Rond 21.00 uur zal Sint echt wel moe zijn en zal hij op weg gaan naar het grote pietenhuis.

Tot 25 november!

T Lam ontmoet Theater Schil (poppentheater voor volwassenen)

Theater Schil (Schippers/Leenderts) maakt voorstellingen met poppen voor volwassenen. Hennie Schippers is beeldend kunstenaar.  Zij maakt en bespeelt de poppen. Frans Leenderts is docent drama en regisseert de stukken. Samen bedenken ze de inhoud waarbij in eerste instantie wordt uitgegaan van gedichten, tekstfragmenten, muziek.

De poppen zijn indrukwekkend in hun echtheid en eenvoud en kenmerkend voor de dromerige stijl van Hennie Schippers. Frans Leenderts heeft als regisseur en theatermaker zijn sporen verdiend in de theaterwereld (beloond met de Prins Bernhard Anjerfonds Cultuurprijs Overijssel in 1999) en was tot 2015 theaterrecensent bij de Stentor. Theater Schil werkt samen met andere culturele initiatieven, zoals bv. Stichting Suus in Zwolle.

De twee voorstellingen die Theater Schil in t Lam speelt zijn geïnspireerd door twee dichters.
De Vogelhoedster is gebaseerd op een dagboekfragment van de dichteres Vasalis. Het Onmeetbare is geïnspireerd op twee gedichten van de Portugese dichter Fernando Pessoa.

Frans Leenderts zal over de dichters Vasalis en Pessoa een korte toelichting geven.

Reserveren: karin@karinklomp.nl
Kaartverkoop: Coop in Blokzijl, Steenwijck’s Boekhuys in Steenwijk
Kaartjes kosten € 5,- per stuk

Kerst Sing In

Op vrijdag 15 december aanstaande zo voor de 19e keer op rij de Kerst Sing-In worden gehouden in de sfeervolle Grote Kerk van Blokzijl. De avond begint om 19.30 uur.
De Kerst Sing-In is er voor alle mensen die van sfeer houden, graag samen zingen en/of luisteren naar Kerstliederen.

Tijdens deze avond kunt u genieten van verschillende koren uit Blokzijl met uiteenlopend repertoire: het gemengd koor de Kolkklanken, het Koopmansvrouwenkoor en popkoor Bloxy Music. We laten ons verrassen door het kwartet de 4Ladies, een viertal dames dat graag zingt. Daarnaast gaan we weer als vanouds genieten van het zang- en guitaarensemble Guitars & Voices, met dit jaar Lucie de Lange als zangeres.Het gastoptreden wordt verzorgd door zangkwartet Voicemail uit St. Jansklooster. Muzikale begeleiding is in handen van Corrie van den Berg op het orgel en de Bazuin uit Wetering/Scheerwolde. Zij spelen en begeleiden tevens de samenzang van bekende kerstliederen.

De Kerst Sing In is voor iedereen. De bedoeling van de deelnemers is een mooie avond te verzorgen voor de bezoekers. Sing-In betekent tevens een uitnodiging, niet voor een kerkdienst of concert maar on te genieten van, het luisteren naar, of het meezingen met mooie kerstliederen.
Tijdens de pauze is er gelegenheid om een kopje koffie te drinken en een praatje te maken.

U bent van harte uitgenodigd. Toegang is gratis, wel is er een collecte bij de uitgang ter bestrijding van de kosten.

Optreden Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor

Op zaterdagavond 18 november 2017 zal het Enschede’s Byzantijns Kozakken Koor optreden in de Grote Kerk van Blokzijl. De kaarten zijn te bestellen via e-mail; llassche@hetnet.nl of af te halen bij supermarkt COOP (Boffersweidje 35 te Blokzijl), tijdens de openingsuren.

In de voorverkoop is de prijs; € 14,50 en € 17,00 op de avond aan de kerk.

De kerk is open vanaf 19.30 uur.

Ronde Tafel Gesprek (RTG)

Het Ronde Tafel Gesprek (“RTG”) gaat het tweede seizoen in dit najaar. We zijn zeer verheugd dat we Gerard van der Steenhoven, directeur KNMI bereid hebben gevonden om op 17 oktober zijn visie te delen over de effecten van klimaatverandering, wat kunnen en moeten we ermee en hoe past daar onze missie in dat wij rentmeester over onze planeet zijn.

Iedereen heeft het erover en heeft zich wel een mening hierover gevormd. We worden bijna dagelijks geconfronteerd met uitzonderlijke weersomstandigheden om maar iets te noemen. Je hoort zelfs geluiden, ook onder wetenschappers en beleidsmakers dat deze veranderingen autonoom zijn en zonder menselijke toedracht of betrokkenheid komen en gaan in de geschiedenis van onze planeet. Velen daarentegen zijn de mening toegedaan dat de mens wel degelijk met haar economische wereld inrichting hier debet aan is en de klok inmiddels 12-uur slaat. Gerard zal zin en onzin scheiden en zijn eigen visie en ervaring toelichten.
Maar wat we ook vinden en ongeacht de oorzaak blijft de vraag staan of we met onze rentmeester verantwoordelijkheid waarmee we zijn opgegroeid iets moeten ondernemen om deze planeet menselijk en leefbaar te houden. Kan de mens bijdragen aan het in stand houden van een leefbare wereld waar iedereen een plekje heeft en deze kan behouden voor nu en in de toekomst voor onze kinderen?  Wat kunnen en willen we zelf hieraan doen?
Kortom het beloofd opnieuw een boeiend gesprek te worden.
De avond zal gehouden worden op 17 oktober, aanvang 20.15u in ’t Lam, Blokzijl. Entree is €5,00 voor de koffie en thee. Om het als een gespreksgroep aan een tafel hanteerbaar te houden is de deelname beperkt tot 16 open plaatsen.  Hierdoor zijn wij genoodzaakt tot een verplichte inschrijving vooraf. Dit kan per mail aan pmuller2@freeler.nl. Dus wees er op tijd bij.
De RTG commissie

Open Monumentendag ’t Lam met expositie Agatha Koers

Op zaterdag 9 september, tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag, zal kunstenares Agatha Koers uit Blankenham exposeren in de Doopsgezinde kerk in Blokzijl,’t Lam. De kerk is open van 10:00 tot 17:00.

Agatha Koers bezocht van 1968-1972 de Rijksakademie te Amsterdam, haar docenten waren onder meer  Cor Hunt, De Savornin Lohman en Constance Wibaut. In 1970 bezocht ze de door Oskar Kokoschka opgerichte Sommerakademie te Salzburg. Twee jaar achtereen kreeg zij de door de academie uitgeloofde Uriot-prijs. Na haar academietijd ontmoette ze Jan Mensinga, die haar inwijdde in de geheimen van de lithografie. Het maken van portretten naar de werkelijkheid is wat zij het liefste doet. Zo had zij vorig jaar een expositie in Den Haag van door haar geportretteerde dak- en thuislozen uit die stad. Later is zij overgegaan op het tekenen naar aanleiding van foto’s (de platenhoezen) en ontdekte zij de bijzondere mogelijkheden daarvan. Zij koos voor het onderwerp “musici”, vanwege haar grote liefde voor de muziek. Agatha Koers woont en werkt sinds 1995 in Blankenham. Naast de uitoefening van haar werk als vrij kunstenaar gaf zij les portrettekenen, in 2006  deed zij dat op het AZC in Luttelgeest. Zij exposeerde onder meer in diverse galeries te Amsterdam, het Drukkerij Museum te Meppel en deed mee aan groepstentoonstellingen in het Museum Henriëtte Polak te Zutphen.

Expositie: Agatha Koers, agarene@xs4all.nl

Blokzijl Klassiek met Hannes Minnaar en Isabelle van Keulen (zomerconcert)

Zomerconcert 2018 met Hannes Minnaar en Isabelle van Keulen. Het zomeravondconcert in 2018 wordt op vrijdag 6 juli gegeven door twee topmusici: violiste Isabelle van Keulen en pianist Hannes Minnaar. Zij hebben een integrale opname gemaakt van de vioolsonates van Beethoven die volgens de pers ‘adembenemend’ zijn. Enkele van deze sonates worden in Blokzijl gespeeld.Isabelle van Keulen kreeg internationale bekendheid, toen ze op haar achttiende de fameuze ‘BBC Young Musician of the Year Competition’ won. Ze behoort nu tot de grootste violisten van deze tijd.
‘De buitengewoon muzikale intelligentie en levendige klank zijn subliem. Haar spel is in één woord magisch’, schreef de pers over Isabelle van Keulen. En ‘haar wervelende techniek gaf gouden vleugels aan de virtuoze momenten’.
Hannes Minnaar won zeven jaar geleden de derde prijs op de Koningin Elisabeth Wedstrijd in Brussel en in 2016 kreeg hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het ministerie van OCW aan een klassiek musicus. Critici noemen hem ‘een briljant pianist met zijn onnavolgbaar mooi spel en zijn oorstrelende klanken. Met zijn gouden handen geeft Minnaar simpele melodielijnen grote zeggingskracht’

Kosten & Kaartjes
30,00, bij aankoop in de kerk 31,00
Als Vriend of houder van een Groot abonnement 2017/18 hebt U automatisch toegang
Losse kaarten zijn tot nader orde niet in de verkoop

 

Blokzijl Klassiek met het Nederlands Blazers Ensemble

Het NEDERLANS BLAZERS ENSEMBLE brengt een Mozartprogramma. Het NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE (NBE) is een groep van circa twintig befaamde musici die zo’n tachtig keer per jaar bij elkaar komt om in binnen- en buitenland verrassende theatrale muziekprogramma’s te spelen. Het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert is vermaard. De musici worden met regelmaat uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden. Zo traden ze op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, waren ze te gast bij de fameuze PROMS in de Royal Albert Hall in Londen en mochten ze de dankbetuiging van H.K.H. Prinses Beatrix in 2014 programmeren en uitvoeren. Artistiek leider Bart Schneemann meldt over het ensemble: ‘Wij willen de kracht van al die prachtige muzieknoten gebruiken om u een verhaal te vertellen, dat u zal prikkelen, ontroeren en verbazen’.

Kosten & Kaartjes
18,50, bij aankoop in de kerk 19,50